Uitgelicht Stress, Trauma en Rouw begeleiding met Reflex integratie

In tijden van stress, trauma en rouw doen reflexen wat nodig is om ons te beschermen, daarna moet ons lichaam weer uit de overlevingsmodus, naar de regulier functioneren. Het lukt het lichaam niet altijd om zelf terug te keren uit de overleving, zeker wanneer stress langdurig is of een ernstig is. Een lichaam blijft dan in bepaalde mate alert en functioneren met compensaties. (Een compensatie kan in het lichaam verankert worden wanneer er te lang met de compensatie gehandeld wordt. Het is niet de meeste efficiënte route voor de hersenen, maar op een gegeven moment mogelijk wel de meest vertrouwde). Reflex integratie nodigt op een fijne en veilige wijze uit tot het maken van nieuwe verbindingen in de hersenen en in het bewegingspatroon. Het lichaam kan daarna veilig de compensatie loslaten. Reflex integratie kan lichaam en geest helpen om de fases van trauma en rouw op een veilige manier te doorlopen.

Waar veel begeleidingsmethodieken werken op het cognitieve systeem (vooraan in de hersenen), werkt Reflex integratie op de hersenstam. Je kunt iets wel bedenken of redeneren, maar in het lichaam moet dit ook veilig voelen en het lichaam moet er geautomatiseerd naar kunnen handelen. Reflex integratie is een non– verbale benadering die uiteraard wel verbaal ondersteunt kan worden. Het is daarom geschikt voor alle leeftijden en er is een keuze om wel/ of niet te praten over de belemmering of de ervaring(en) die traumatisch zijn geweest. Het trauma hoeft niet herbeleefd te worden. Dat biedt veel veiligheid.

 

STRESS RELEASE & TRAUMAVERWERKING

BEHANDELING IN HET KORT:

  • opbouwen stressbestendigheid en weerstand
  • regulatie stresshormonen, bloeddruk en ademhaling
  • bij acuut trauma, bij voorkeur binnen 72 uur
  • veiligheid staat voorop (vanuit het lichaam)
  • kan volledig non-verbaal
  • is te combineren met andere begeleiding
  • voor alle leeftijden
  • ook bij stress en/of trauma rondom zwangerschap & geboorte

Stress en trauma

We maken allemaal wel eens stressvolle situaties mee en sommige ervaringen zijn zelfs emotioneel en/ of fysiek traumatisch te noemen. Het verschilt van persoon tot persoon hoe je met een situatie omgaat en hoe je deze gebeurtenis of periode hebt ervaren en hoe je daarna weer verder gaat met je leven. Dit heeft onder andere te maken met je weerbaarheid voor stress. Het is vergelijkbaar met de weerstand die je hebt voor ziektes. Neem bijvoorbeeld een verkoudheid. Dit is voor de één na een paar vervelende dagen voorbij, maar voor mensen met een zeer lage weerstand kan het zeer grote gevolgen hebben.

Een trauma verwerken gaat in verschillende fases, zoals we die ook in rouw kennen. Belangrijk is het dat we de fases doorkomen en niet langdurig blijven hangen in een fase zoals bij shock, angsten en/of depressie.

Wanneer is deze behandeling aan te raden?

Signalen van een lichaam dat baat kan hebben bij een stress release- of traumaverwerkingsbehandeling zijn:

moeite met ontspannen, spanning in het lichaam
moeite met concentreren
prikkelbaar, gebrek aan motivatie, emotionele buien,
slaapproblemen, geheugenproblemen
angsten, zenuwtrekjes, verslavingsgevoeligheid, eet- of dwangstoornissen.
pijn, aanhoudende misselijkheid of duizeligheid, hartkloppingen, tinnitus (oorsuizen), migraine, hyperventilatie, darmproblemen, onregelmatige menstruatie, veranderingen in de suikerspiegel, lage weerstand, ernstige vermoeidheid

Binnen 72 uur

Bij recent trauma heeft het een voordeel als de behandeling binnen 72 uur na de gebeurtenis kan plaats vinden. Denk hieraan bij (premature) geboortes, een ondergane operatie, een ongeval of het plotselinge verlies van een dierbare.

Uiteraard is het ook mogelijk om deze behandeling(en) te ontvangen wanneer het langer geleden is dat de situatie / periode zich heeft voortgedaan. Dit kan ook na tientallen jaren zijn, wanneer er bijvoorbeeld in het handelen bij stresssituaties een patroon wordt herkend. Soms kan ook hier een (onbekend) trauma vanuit de zwangerschap aan ten grondslag liggen, of wordt er een (systemisch) probleem herkend dat zich in meerdere generaties herhaald.

Veilig gevoel

In een stress- en/ of traumaverwerkingsbehandeling staat veiligheid voorop. Je moet je prettig voelen, zowel fysiek als emotioneel. Vanuit een veilig gevoel gaan we stap voor stap de behandeling door. Het is daarbij aan te bevelen dat je comfortabele kleding draagt. Ook zijn er kussens en dekens aanwezig om het comfort te vergroten. Voor kinderen is het natuurlijk ook altijd mogelijk om een eigen knuffel o.i.d. mee te nemen.

Non-verbaal

Het fijne van deze behandeling is dat de mogelijkheid bestaat om deze te doen zonder per se over de gebeurtenis te hoeven praten. Het voordeel van een volledig non-verbale behandeling, is dat dit sneller een veilig gevoel geeft en we fases vaak versneld kunnen doorlopen. Daarmee kunnen we een trauma gemakkelijker afsluiten. Tevens wordt de weerbaarheid voor (nieuwe) stress en trauma sterk vergroot met deze behandeling(en).

Vanwege de mogelijkheid om de behandeling non-verbaal te doen kunnen we ook mensen helpen die (al dan niet tijdelijk) niet in staat zijn om te praten. Deze methode is ook met succes toegepast in o.a. de Filipijnen en na de schietpartij in Newtown.

Behandelingen

De stress release- en traumaverwerkingsbehandelingen duren gemiddeld twee uur. Dit kan echter per persoon en per situatie verschillen. Ook het aantal (na)behandelingen wordt per individu beoordeeld.

Combinatie Reflexintegratie met andersoortige begeleiding

Bij het integreren van reflexen worden nieuwe hersenverbindingen gemaakt. Oude patronen worden losgemaakt. Een reflexintegratiebehandeling kan goed gecombineerd worden met andere begeleiding zoals osteopathie, fysiotherapie, acupunctuur of voetreflexologie, psychologie of loopbaanbegeleiding.