Dreigende thuiszitters en/ of met stress naar school. Wat heb jij nodig?

Het zal je maar gebeuren, je plezier om naar school te gaan is weg, sterker nog, je gaat, als je al gaat, gebukt onder stress. Stress die je thuis vaak wel laat zien. School, daar waar je elke dag zeker zo’n 5 uur moet verblijven, je concentreren, mag leren en groeien. Waar je vrienden zou kunnen maken en zou moeten kunnen ontwikkelen is niet meer die veilige plek die het zou moeten zijn. Volwassen die zich zo voelen zouden van baan veranderen of zich ziekmelden, misschien wel met een burn-out.

Hopelijk wordt je gezien, thuis, op school, door vrienden, iemand die vraagt, gaat het wel goed met jou? Wat heb jij nodig?

Wat jij nodig hebt, is vaak maatwerk, maar daarmee niet onmogelijk. Tenminste als de mensen om je heen blijven kijken naar jou, waar jou behoefte ligt, wat is er mogelijk in plaats van wat er niet lukt.

Heb je misschien meer talent/ uitdaging nodig dan je kunt laten zien? Wellicht heb je moeite met concentratie, met informatie verwerken. Of is de manier waarop je de stof krijgt aangeboden niet passend voor jou.

Voel je je anders of wil je niet opvallen in de klas. Misschien ben jij stiller of juist extroverter dan anderen. Misschien wil je niet laten merken dat je veel dingen al weet. Misschien zie jij bij een verhaal al gelijk een hele fantasierijke film in je hoofd en dwalen je gedachten sneller af. Misschien heb je wel 100 vragen, maar komen ze niet uit je mond. Of wordt je gevraagd er even mee op te houden en nu eens normaal te doen. Maar dit is jouw normaal.

Wellicht voel je sneller hoe een ander zich voelt, omdat je daar extra gevoelig voor bent, of sta je altijd aan.

Heb je misschien van kleins af aan of na een gebeurtenis onbewust meer stress in je lichaam? En gaat je lichaam of je gedrag dit compenseren.

Heb je misschien veel moeite om bepaalde taken te volbrengen? Hebben je ogen moeite met samenwerken, je handen met schrijven, of lijkt het mistig in je hoofd.

Lever je misschien de hele dag topsport inspanning omdat je innerlijke balans verstoort is en daarmee “gewoon (stil) zitten of je nek bewegen veel innerlijke kracht en spanning vergt

Wellicht is aangeven waar je behoefte ligt, al een uitdaging.

Wellicht kun je niet met je mond dicht slapen omdat je een duim of een beugel in je mond hebt of snurkt. Mogelijk wordt je dan ook niet uitgerust wakker en heb je je emoties minder kunnen verwerken. En de kans is groot dat je al met een vol hoofd was gaan slapen.

Mogelijk hou je niet zo van groente en fruit, gebruik je onbedoeld meer suiker dan goed voor je is, of heb je nou eenmaal vaak trek in een koekje of snoepje. Of kom je op school er niet toe om rustig je lunch te eten. Je hebt de neiging soms de tijd te vergeten en daar staat je beker drinken nog.

Heb je de behoefte tot bewegen, ook tijdens de instructie. En wil je graag spelen in de pauze, maar wordt er iets anders van je verwacht. En zit je na school met een vol hoofd thuis, terwijl je vrienden en vriendinnen afspreken.

Misschien heb je last van etiketjes omdat ze kriebelen op je huid of omdat ze aan je blijven kleven als een sticker; je hebt… dus ook…

Aan ouders en professionals wil ik zeggen, stel je open, voor de signalen, voor de woorden die niet uitgesproken worden. Voor het denken buiten de kaders en labels. Open staan voor mogelijkheden.

Alles kan met elkaar verbonden zijn, alles heeft invloed op elkaar. Je denken, je gevoel, je gedrag, je leren, je reflexen, je slapen, je voeding, je ademhaling.

Wat heb jij nodig?

Ik denk graag met je mee!

Samen kunnen we zorgen voor verandering!

Warme groet, Karin Modderman

Ouder en holistische reflex integratie behandelaar

Holistische praktijk First Reflex

www.firstreflex.nl